Külföld

5 dolog, amiben különbözik Németország Magyarországtól

5 dolog, amiben különbözik Németország Magyarországtól

A németországi munkavállalás során hamar előállhatnak olyan helyzetek, melyeket sokszor nem egyszerű kezelni, viszont akkor sem kell csüggedni, találunk megoldást! Az alábbiakban 5 ilyen példát mutatunk be:

1) Lakhatási lehetőségek

Németországban mobilisabbak az emberek, erre kitűnő példa, hogy rengeteg lakást adnak bérbe. Korábban már írtuk, hogyha valaki a mi munkavállalónk lesz, akkor nemcsak fizetjük a szállásdíját, hanem segítünk a vele kapcsolatos további ügyintézésben is. Arra is van lehetőség, hogy valaki egy általa választott és fizetett szállásra költözzön, ebben az esetben azonban a teljeskörű ügyintézés a munkavállaló feladata. A HR-Rent viszont ebben az esetben sem engedi el a „kiköltözött” munkavállalói kezét, hiszen bizonyos összeggel havonta támogatja a lakhatást.

2) TV/rádió adó
Magyarországon már több évtizede ingyenes a tv és rádió szolgáltatás, viszont Németországban a mai napig él a „Rundfunkbeitrag”, vagyis a TV és rádió adója. Csak a lakcímre történő bejelentkezés után lép életbe a fizetési kötelezettség, és majdnem mindenkit érint, de jó hír, hogy vannak kiskapuk! Vannak olyan esetek, amikor háztartásonként alapvetően elég egy embernek fizetni, viszont ezt mindenképpen egyeztetni kell az illetékes szervnél, ellenkező esetben ebből később problémák lehetnek. A HR-Rent a munkavállalói után fizetett szálláson segít az erre vonatkozó ügyintézésben, és mindent megtesz azért, hogy ezzel is segítse a kint dolgozó kollégáit, azonban a munkavállaló együttműködése is szükséges.

3) Környezettudatosság
A lakcímre történő bejelentkezés után szemétdíjat is szükséges fizetni, néhány esetben a szállásadó a szállás díjába belefoglalja már. A németek ezen a területen is nagyon precízek, komolyan veszik a szelektív hulladékgyűjtést és a túlzott víz-, áramfogyasztás elkerülését is. Az általunk ismert cégek és szállásadók közül sokan alkalmazzák ezt, és mi csak bátorítani és egyben kérni szeretnénk téged arra, hogy kövesd a példájukat, hiszen ezzel nemcsak a környezetért teszel, hanem a saját beilleszkedésedet is megkönnyíted vele.

4) Családi pótlék (vagy különbözet)
A „Kindergeld”-re a Németországban kiküldetésben dolgozó munkavállaló is jogosult (tehát a HR-Rent kollégái is), ugyanakkor tudni kell, hogy minimum fél éves kinti munkaviszony kell hozzá, és a jogszabályok döntik el, hogy a teljes összeget ítélik-e meg vagy csak a különbözetet. Mi a magunk részéről természetesen vállaljuk azt, hogy az igénylésed előtt átnézzük a szükséges dokumentumot, és azt mielőbb visszaküldjük részedre, hogy te utána azt továbbíthasd az ügyben eljáró „Familienkasse”-nak, ezzel növelve az esélyét a családi pótlék biztosításának, azonban sajnos garanciát nem tudunk vállalni.

5) Bérek
A minimálbér órabérben van megadva, a legtöbb helyen még 13. havi bér nincs, az ágazati bérmegállapodások (kollektív szerződések) sincsenek úgy elterjedve, mint itthon, viszont mindezért „cserébe” sok a lehetőség, igény esetén többet is lehet dolgozni, ezáltal magasabb fizetést lehet elérni. A HR-Rent mindent megtesz azért, hogy olyan partnereket találjon, és velük olyan megállapodásokat kössön, melyek keretein belül ezek mind megvalósuljanak, elérve azt, hogy ne csak önmagában jó fizetést kapj, hanem mellette teljeskörűen segítsen is téged az adott partner.

Ha a német adórendszerre is kíváncsi vagy, olvasd el soron következő blogbejegyzésünket, addig pedig, ha kérdésed van, várunk szeretettel irodánkban személyesen, vagy keress minket telefonon!